8 nov. 2011

De ce nu renunti la fumat, nu ai vointa?


De multe ori, fumatorii cred ca nu se pot lasa de fumat pentru ca nu au vointa. La asta se adauga si imperativele celor din jur: "Lasa-te de fumat! De ce nu te lasi, nu ai vointa?"

In dictionar, termenul vointa este definita drept: “o trasatura de caracter manifestata prin decizia ferma si perseverenta in invingerea piedicilor, grautatilor, incurcaturilor de orice fel”.

Insa, vointa nu e totul, mai ales cand este considerata tratamentul pentru o boala.

Fumatul este o boala. Dependenta psihologica de fumat are la baza mecanismul nostru de a avea un comportament si pe principiul “minim efort cu maxim efect”. Daca pot sa obtin placere, liniste, relaxare doar tragand din tigara, de ce as fi motivat sa fac sport, sa invat sa-mi gestionez stresul, nervii, sa am diverse activitati, sa merg mai des la masaj, coafor, teatru?

Daca cineva renunta la fumat, in toate situatiile in care are nevoie de relaxare: calmarea nervilor, plictiseala, tristetea, socializarea, ii va lipsi tigara. Omul se poate simti neajutorat, ii este greu sa faca fata acestor situatii fara fumat si se poate trezi ca este trist, nefericit, dezorientat si vulnerabil la tentatii. Ajunge astfel la limita recidivarii (reapucarea de fumat).

Pastilele pentru renuntarea la fumat sunt foarte eficiente, insa nu ofera raspunsuri la intrebari si nici nu ne invata cum anume sa ne comportam cand ne este greu. Psihologul va poate ajuta sa va identificati resursele si sa invatati sa le folositi pentru a renunta definitiv la fumat.

Insa, despre cum puteti fi ajutati sa renuntati la dependenta de nicotina, aflati aici: www.stopfumat.eu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu