5 nov. 2011

Toata viata cura de slabire?


Probabil ca va suna cunoscut: "De maine tin cura!", "Iar am pus pe solduri", "Iar nu imi mai intra blugii slim fit!". O saptamana ma terorizez cu meniuri disociate pentru a slabi rapid si pentru a avea o silueta de invidiat. Vin Sarbatorile. Incepem sa ne panicam. Cum am putea sa dam mai repede jos kilogramele in plus?

Vestea buna este ca, daca avem o strategie bine pusa la punct, cura de slabire ar putea deveni un mit si am putea fi in forma tot anul fara eforturi prea mari. Insa cum eu nu cred in tratamente "dupa ureche" i-am cerut parerea doamnei Dr. Anda Avramescu - Medic Nutritionist REGINA MARIA Reteaua privata de sanatate.

De la doamna Dr. am aflat ca motivatia de a slabi este diferita in functie de fiecare persoana: de la cea estética, pana la a fi in forma fizica excelenta sau de a preveni o boala. Intensitatea acestei motivatii va determina momentul in care sunteti pregatita sa o faceti, cat si durata schimbarii. Modalitatile prin care se poate slabi sunt de mai multe feluri, insa este recomandat sa pierdeti in greutate in mod echilibrat, prin dieta si sport, si nu mai mult de 1kg/saptamana.

NU VA INFOMETATI
Infometarea este prima alegere cand ne propunem sa pierdem kilograme rapid. Insa, aceasta optiune nu va duce decat la pierederea energiei si la instalarea unui sentiment de frustrare. In final, vom ajunge sa avem carente de minerale, vitamine si nutrienti esentiali. O alimentatie echilibrata din punct de vedere nutritiv cuprinde: Proteine in proportie de 15-25 %, Glucide (zaharuri)- 50-55 % si Lipide (grasimi)-20-30%, ne informeaza doamna doctor care ne recomanda ca acesti macronutrienti sa provina din:
- alimente cu Proteine atat animale (carne, peste, oua), cat si vegetale (leguminoase, nuci, migdale crude, orez brun, soia);
- alimente cu Glucide care se aborb lent: fructe, legume, orez brun, fasole boabe, linte, naut, mazare, paste integrale, cereale, paine integrala;
- alimente cu Lipide bune (cele din peste, ulei masline, seminte, nuci, migdale crude, avocado, carne alba, oua si lactate proaspete).

MANCAM PUTIN SI BINE
Cantitatea de mancare se stabileste in functie de cativa indicatori cum sunt: greutate, sex, varsta si activitate fizica. Atentia cea mai mare trebuie acordata Glucidelor si Lipidelor, acestea fiind gasite in alimente care ne ingrasa, deci care trebuie cantarite. Cantitatea alimentelor recomandate va fi deci exprimata in portii.

EVITATI PRAJELILE
Modul de preparare necorespunzator poate schimba calitatea principiilor alimentare. Grasimile bune se transforma in grasimi rele. Modurile de preparare sanatoase sunt: crud, gratar, cuptor, fiert sau in aburi.

DES SI PUTIN
Numarul de mese dintr-o zi este deosebit de important in mentinerea greutatii. Intervalul ideal dintre mese este de circa 3 ore, perioada in care glicemia (nivelul zaharului din sange) este constanta si nu apare senzatia de foame. In acest fel ne putem controla mai bine portia si ceea ce mancam. Daca luam cina dupa o pauza mare de timp, vom manca mai multe feluri de mancare, neselectiv si ne vom ingrasa. Alimentele cu un continut mai ridicat in glucide (orez, paste, paine, cereale) nu vor fi consumate seara, intrucat nevoia de combustibil a organismului scade.

MISCAREA - CEA MAI BUNA MISCARE
Activitatea fizica regulata ajuta la arderea grasimilor de depozit, dezvolta masa musculara si mentine tonusul psihic bun. Cu cat facem mai mult sport, cu atat ne vom putea permite sa mancam mai mult, adica nu vom tine “ dieta” toata viata.

As mai aduga aici si cateva reguli pe care le aplic eu insami:

1. Nu sariti peste micul dejun;
2. Nu alegeti alimente recunoscute pentru continut caloric slab, care nu va plac si pe care stiti sigur ca nu le veti manca;
3. Chiar daca exista mitul ca painea ingrasa, painea integrala sau cerealele integrale sunt vitale organismului, va dau energie si ajuta digestia;
4. Mancati des si cate putin;
5. Evitati fast-food-ul si dulciurile (cateodata puteti sa va permiteti sa treceti peste aceasta regula:-D. Nu trebuie sa devina un obicei);
6. Macar 10 minute de Pilates pe zi;
7. Beti multa apa chiar daca nu va este sete si evitati sucurile acidulate;
8. Curele de 1 saptamana, de 4 zile sau pentru o perioada limitata de timp sunt un mit care nu vor duce decat la reacumulraea kilogramelor pierdute si la slabirea metabolismului;
9. Nu va infometati;
10. Nu infulecati, masa trebuie sa fie un ritual pregatit cu grija.

Va pup cu drag si nu uitati: "Suntem frumoase atunci cand ne simtim bine in corpul nostru!".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu