1 oct. 2013

Maternitatea Filantropia - 200 de ani de existenta

Astazi, Maternitatea Filantropia aniverseaza 200 de ani de existenta. Evenimentul a avut loc la sediul Maternitatii, in prezenta Domnului Eugen Nicolaescu  Ministrul Sanatatii, a Domnului Prof. Dr. Gheorghe Peltecu Directorul Maternitatii Filantropia, a echipei de medici si asistenti si a jurnalistilor veterani in domeniul serviciilor medicale. Am avut onoarea sa lucrez cu Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, pentru organizarea acestui eveniment si sa il cunosc pe Domnul Ministru, o persoana deosebita prin naturaletea si caldura pe care le transmite.








Supranumit “Leagănul obstetricii şi ginecologiei româneşti”,  Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia, trece printr-un moment unic: aniversarea a 200 de ani de existenţă pe piaţa serviciilor de sănătate din România şi a 131 de ani de servicii de obstetrică ginecologie. Este cea mai longevivă unitate spitalicească de obstetrică şi ginecologie din România, cu funcţionare neîntreruptă.
Fiind cel mai performant spital public de specialitate din România, cu tradiţie, prezent şi viitor, un spital universitar de nivel 3, Filantropia se bucură de o echipă de medici specialişti formată în marile centre din Europa (Anglia, Austria, Franţa) şi Statele Unite, care acoperă toate subspecialităţile Obstetricii şi Ginecologiei, de la obstetrică patologică (sarcini cu risc), la medicină fetală (evaluarea ecografică a fătului înainte de naştere), la neonatologie (îngrijirea cazurilor de prematuritate extremă), uroginecologie, chirurgie ginecologică, chirurgie ginecologică oncologică (cancer de sân şi genital), până la oncologie medicală (tratament cu citostatice) şi infertilitate. Valoarea totală a investiţiilor în Spitalului Filantropia, din ultimii 10 ani, se ridică la 7.215.000 Euro. Fondurile au fost obţinute prin Programele Ministerului Sănătăţii de dotare a spitalelor, prin acordul cu Banca Mondială, prin investiţiile Primăriei Sectorului 1 şi, mai ales, ale Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, după preluarea spitalului de către aceasta din urmă, în anul 2009. Un rol important în dezvoltarea spitalului l-au avut sponsorii şi Fundaţia “Maternitatea Filantropia 1883”.

Deşi construcţia spitalului a început în 1813, Spitalul fiind la acea vreme “un modern stabiliment, construit prin contribuţie publică şi menit să primească bolnavi de ambe sexe, fară nici o deosebire de religie, rasă, naţionalitate sau patimă”, astăzi, Filantropia este cea mai performantă maternitate de stat din România, realizată la standarde europene. Maternitatea are o capacitate de 211 de paturi, un bloc operator modern unde, în anul 2012, s-au realizat 1.300 de intervenţii ginecologice şi un bloc de naşteri unde s-au realizat 1.400 de operaţii cezariene şi un număr de 3.308 de naşteri. Pentru pacientele cu complicaţii asociate patologiei ginecologice, clinica are o secţie de terapie intensivă, cu o capacitate de 15 paturi. De asemenea, departamentul de neonatologie, cu o capacitate de 61 paturi, are o unitate de terapie intensivă neonatală, de 12 paturi şi un compartiment de prematuri cu 15 paturi, cu posibilităţi de îngrijire a prematurilor de gradul 3 şi 4, care beneficiază atât de aparatură de înaltă performanţă, cât şi de medicaţia adecvată, urmărită de o echipă de medici şi asistente medicale excelent pregătită.
Tot în Filantropia, există şi singurul Departament de medicină fetală din Bucureşti acreditat de Ministerul Sănătăţii, cu specialişti formaţi în străinătate în subspecialitatea de Medicină materno-fetală. Tot aici funcţionează şi singurul  Laborator de genetică din clinicile de obstetrică şi ginecologie dotat cu aparatură performantă, prin Programul Băncii Mondiale şi prin investiţiile Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti. Departamentul de Medicină Fetală este un proiect prioritar, iniţiat şi coordonat de Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, realizat în colaborare directă cu Profesorul Kypros Nicolaides şi cu Fundaţia de Medicină Fetală (FMF – Fetal Medicine Foundation) din Londra, lideri mondiali în domeniul ecografiei obstetricale şi al evaluării precoce a sarcinii (screening de trimestrul I şi II). Departamentul are în dotare 5 paturi, pentru monitorizarea gravidelor cu risc.

"Filantropia a făcut istorie, iar acum este definită de prezent şi viitor. De-a lungul timpului, ne-am concentrat eforturile spre a construi la Filantropia un punct de referinţă în obstetrica şi ginecologia modernă, începând cu pregătirea specialiştilor şi terminând cu dotările care să asigure o infrastructură performantă. Obiectivul meu şi al echipei, care face din Filantropia o maternitate performantă, a fost mereu acela de a creşte calitatea serviciilor oferite pacientelor noastre, concomitent cu formarea de specialişti şi cercetarea ştiinţifică. Spitalul Filantropia este o instituţie cu o tradiţie de 131 de ani în obstetrică şi ginecologie. Trăim vremuri în care serviciile medicale performante au nevoie, însă, de un cadru modern şi de aparatură performantă care să ofere pacientelor cele mai bune condiţii de îngrijire şi tratament. Cred că aniversarea celor 200 de ani de existenţă este pasul spre o altă etapă în evoluţia nostră spre performanţă în medicină”, a declarat Prof. Dr. Gheorghe Peltecu Managerul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia

Oferind servicii performante în Obstetrică – Ginecologie: obstetrică normală şi patologică, medicină fetală, chirurgie ginecologică oncologică, oncologie medicală ginecologică, uroginecologie, infertilitate, neonatologie, A.T.I, genetică medicală, imagistică medicală (radiologie), anatomie patologică, analize de laborator, cabinet psihologic şi screening al cancerului colului uterin, Spitalul Filantropia este un adevărat centru de sănătate al femeii.

Spitalul Filantropia are un serviciu de Obstetrică de nivel III care, pe lângă sarcinile cu evoluţie normală, depistează, dispensarizează şi asistă la naştere gravide cu risc obstetrical crescut. Este un centru cu adresabilitate mare atât din partea spitalelor judeţene cât şi a unor clinici din Bucureşti. Condiţiile de spitalizare după naştere sunt occidentale iar sistemul de rooming-in este generalizat. Spitalul poate oferi, la cerere, şi condiţii hoteliere de lux.

În cadrul departamentului de Oncologie Ginecologică se realizează screening-ul, diagnosticul, tratamentul complex şi urmărirea afecţiunilor maligne ginecologice, precum şi consilierea psihologică a pacientelor cu afectiuni maligne genitale. O atenţie deosebită este acordată nivelului de satisfacţie a pacientelor, prin reducerea timpului de aşteptare, evitarea deplasărilor inutile şi crearea unui mediu uman, prietenos. Departamentul este implicat în activitatea de cercetare ştiinţifică, participând activ la diferite studii clinice cu scopul identificării celor mai bune metode de tratament al afecţiunilor neoplazice.

În cadrul ATI, pacientele au la dispoziţie toată gama de procedee anestezice folosite în obstetrică şi ginecologie, începând cu terapia complexă a urgenţelor obstetricale şi anestezie şi terminând cu terapia intensivă complexă adresată cazurilor obstetricale, de oncologie şi gerontochirurgie.

Laboratorul de genetică medicală functionează în perfectă corelaţie cu Departamentul de Medicină fetală elucidând anomaliile despistate de acesta. În cazurile de anomalii rare, cooperarea internaţională institutională ajută în stabilirea unor diagnostice moleculare fetale. În Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală, pacientele pot beneficia de mamografii şi ecografii, de screening şi diagnostic. Tot aici se efectuează şi intervenţii diagnostice în infertilitate.

Laboratorul de anatomie patologică oferă diverse tipuri de examene, în timp ce laboratorul central asigură toate tipurile de analize, inclusiv prevenirea şi controlul infecţiilor intraspitaliceşti. În cadrul cabinetului psihologic, pacientele pot beneficia de consiliere psihologică în afecţiuni oncologice, în sarcină şi lăuzie, pre şi post operator cât şi asistenţă socială şi de prevenire a abandonului.

Mai mult, în Spitalul Filantropia se derulează şi numeroase Programe de Sănătate în domeniul Obstetricii, ginecologiei şi oncologiei (screening-ul cancerului de col).

Situat în centrul capitalei, în Piaţa Victoriei, cu un parc frumos, cu arbori seculari, cu spaţii de parcare, Spitalul „Filantropia” are un amfiteatru modern şi o bibliotecă unde rezidentii se pot instrui teoretic. Pacienţii şi rudele acestora pot găsi sprijin spiritual în capela spitalului, o adevarată bijuterie arhitectonică, datând din sec al XIX-lea şi care a fost complet restaurată printr-o donaţie privată.

Fundaţia “Maternitatea Filantropia 1883”, infiintata in 2010 îşi dedică întreaga activitate strângerii de fonduri pe care le alocă educaţiei şi achiziţionării de aparatură performantă care să completeze necesarul departamentelor spitalului.

La Filantropia există o echipă de 10 moaşe cu studii superioare, implicate în Şcoala Părinţilor, activitate voluntară cu mare impact educativ şi emoţional.

În octombrie 2008, în urma unor ample lucrări de consolidare şi modernizare evaluate la peste 3 milioane de Euro, Spitalul Clinic Filantropia a fost deschis publicului sub forma celei mai performante clinici de obstetrică-ginecologie din România.  

Preluarea Spitalului Filantropia de către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti a reprezentat un nou început, cu noi obiective constând în oferirea unor servicii de calitate, cu surse suplimentare de finanţare pentru investiţii, semn al recunoaşterii activităţii performante realizate aici. În acelaşi cadru de apreciere se situează şi includerea spitalului de către Ministerul Sănătăţii, pe lista spitalelor naţionale de importanţă strategică în domeniul Obstetricii şi Ginecologiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu