17 apr. 2012

9 apr. 2012

Sunt adolescent şi mă tratez ... de fumat

Vineri, la Institutul Marius Nasta, în cadrul săptămânii "Şcoala Altfel", a avut loc un workshop destinat informării elevilor din clasa a 10-a, Liceul Tudor Vianu, despre efectele fumatului. Acţiunea a cuprins: o prezentare video despre componentele toxice ale fumului de ţigară şi despre modul în care acesta afectează organismul; o vizită la "muzeul plămanilor afumati", din cadrul Institutului;
o scurtă prezentare a metodelor de renunţare la fumat, cu accent pe sprijinul pe care copiii îl pot acorda părinţilor pentru a renunţa la ţigări; o sesiune interactivă despre motivele şi metodele pentru a nu începe să fumezi. La final, tinerii au asistat la un experiment în care au observat care este cantitatea de nicotină care se depune în plămâni după fumarea unei ţigări.
Una din principalele ţinte ale acţiunilor de combatere a consumului de tutun o reprezintă copiii şi adolescenţii. Producătorii de tutun au dezvoltat produse noi, atragătoare pentru copii, adolescenţi sau adolescente, vezi aromele de ciocolată sau mentă sau ţigările slim, ultra-slim, colorate, în pachete asemănătoare rujurilor. Cei care îşi doresc ca, în principal copiii să nu se apuce de fumat şi să nu devină dependenţi de această boală cronică, pot cauta soluţii în motivele pentru care aceştia sunt atraşi de tutun. Familia în care unul sau ambii părinţi fumează este primul contact al copilului cu drogul. S-a demonstrat de mult timp că, în cazul copiilor care trăiesc în familii în care nu se fumează, probabilitatea începerii fumatului scade cu aproximativ 75%. Un studiu efectuat pe o durată de 3 ani arată că părinţii care continuă să fumeze, însă în afara casei, descurajează copiii în iniţierea fumatului. Mai mult, chiar dacă adolescentul a început deja să fumeze, faptul că nu îi este permis să fumeze în casă, îi dublează acestuia şansele de renunţare la fumat .

3 apr. 2012

BĂRBAŢII ROMÂNI PREFERĂ VIAŢA ÎN BUCUREŞTI, CLUJ NAPOCA ŞI RÂMNICU VÂLCEA

O cercetare realizată pe un număr de 11 oraşe din România (Bucureşti, Cluj Napoca, Constanţa, Timişoara, Iaşi, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Braşov, Galaţi şi Râmnicu Vâlcea), la cererea Organizaţiei Bărbaţilor din România – Bergenbier, a scos la lumină câteva aspecte interesante: 1. Bucureşti, Cluj Napoca şi Râmnicu Vâlcea sunt in topul preferinţelor bărbaţilor, aceştia din urmă declarând că cele trei oraşe asigură cele mai favorabile condiţii de viaţă; 2. În topul oraşelor cu cele mai multe locuri amenajate pentru pescuit se află Bucureştiul (cu peste 102 zone disponibile în zona Bucureşti-Ilfov), urmat de Cluj Napoca (48) şi de Iaşi (43); 3. Din punct de vedere al spaţiului verde disponibil, Cluj Napoca se află pe primul loc (cu 127 mp disponibili unui bărbat), Galaţiul şi Bucureştiul ocupând următoarele poziţii, cu 124 mp şi, respectiv, 99 mp de spaţiu verde disponibili pentru fiecare bărbat; 4. În topul oraşelor cu cele mai multe baze sportive accesibile bărbaţilor se află Cluj Napoca, urmat de Braşov; 5. Conform aceluiaşi studiu, bărbaţii din Ploieşti şi din Bucureşti beneficiază de cele mai puţine oportunităţi de a face mişcare. RÂMNICU VÂLCEA – ORAŞUL FEMEILOR SINGURE Cele mai multe femei singure se afla, într-un procent semnificativ de 46%, în Râmnicu Vâlcea, oraş urmat la mică distanţă de Iaşi ( 45%) şi Sibiu (44%). BUCURESTIUL – ORASUL CU CELE MAI FRUMOASE FEMEI Aşa cum era de aşteptat :-d, studiul a evidenţiat faptul că Bucureştiul se afla în topul oraşelor cu cele mai frumoase femei, într-un procent de 17.51%, în vreme ce Iaşiul şi Clujul ocupă cea de-a doua poziţie cu 13.47%, respectiv 9.19%. Oraşele cu cele mai frumoase femei au fost identificate prin intermediul unui chestionar online, realizat de iVox.ro, pe un eşantion reprezentativ de 1262 bărbaţi, cu vârsta de peste 18 ani. Cercetarea, iniţiată de O.B.R Bergenbier, a fost implementată atât cu ajutorul unui desktop-research realizat de compania de cercetare Deadalus Millward Brown cât şi prin intermediul unui chestionar online disponibil pe platforma iVox.ro. Obiectivul studiului - identificarea oraşelor favorabile stilului de viaţă bărbătesc.