11 ian. 2012

Ochelarii de soare - accesoriul potrivit tot anul

Stiu ca ultima data cand am fost cu ai mei la Brasov, pe un frig de crapau pietrele, am purtat ochelarii de soare. Cred ca sunt singurul accesoriu pe care il port in fiecare anotimp. Stiu ca taica-meu, mai conservator din fire, ma tot tragea de maneca sa ii dau jos: „Se uita lumea la tine cum porti ochelari de soare iarna!”. Ochelarii de soare nu sunt sezonieri pentru ca soarele este prezent in viata noastra pe tot parcursul anului. Cei care se bronzeaza pe fata la ski stiu foarte bine acest lucru.

CE SPUNE MEDICUL?
Si daca eu as putea sa nu fiu o sursa tocmai credibila, sa vedem ce spune medicul: „Ochiul uman este expus constant la UV-R toxica atat de la lumina solara, cat si din surse artificiale. Transmisia luminii prin ochi este fundamentala pentru functiile biologice unice de directionare a vederii şi a ritmului circadian si de aceea lumina absorbita de ochi trebuie sa fie benigna ... Această expunere la radiaţii poate duce la scăderea vederii şi la cecitate tranzitorie sau permanenta. Atat radiatia UV-A, cat şi UV-B poate induce aparitia cataractei. Radiația UV este, de asemene, factor de risc pentru leziuni ale retinei copiilor. Indepartarea acestor lungimi de unda din cadrul expunerii oculare reduce riscul de cataracta şi de fototraumatisme retiniene. O cale usoară de a face acest lucru este prin purtarea de ochelari de soare care blocheaza radiatii cu lungimi de unda mai mici de 400 nm (este marcaj 400 pe lentila). Cu toate acestea, din cauza geometriei ochiului, acesti ochelari trebuie să fie curbati in jurul ochiului pentru a preveni atingerea acestuia de catre radiația UV reflectata. Protecție adtionala este oferita de lentilele de contact care absorb cantitati semnificative de UV-R”, ne sfatuieste Dr. Andreea Ştefănescu, medic specialist oftalmologie REGINA MARIA Reteaua private de sanatate

O ALTERNATIVA LA OCHELARII DE SOARE
O alternativa la ochelarii de soare ar putea fi lentilele de contact care „blochează UV-R, acoperă limbul sclerocorneean si oferă protecție pentru toate sursele de UV-R incidenta. Astfel, utilizarea lentilelor de contact ce blocheaza UV-R prelungeste timpul cat purtatorul poate fi expus la radiata UV-R solara, fara a atinge o doza toxica oculara.”, este de parere doamna doctor Andreea Stefanescu.

In concluzie, expunerea la soare, indiferent de anotimp, fara o protectie adecvata - ochelari de soare / lentile de contact, poate avea efecte negative majore asupra ochilor nostri, pe termen mediu sau lung.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu