28 ian. 2009

Nu vrem sa traim simplu

Cineva mi-a spus astazi ca "A trai simplu e cel mai dificil" nu ar trebui sa fie un lucru de dorit. Nu ar trebui sa vrei asta, pentru ca distruge esenta vietii, dinamismul, surprinzatorul, lucrurile complicate care ne plac atat de mult, ne tin in viata. Sunt o persoana greu de convins dar, unele lucruri ma conving prin insasi puterea semnificatiei lor. Nu vrem sa traim simplu. De aceea ne complicam viata. Pentru ca vrem sa o simtim, sa traim fiecare clipa ca si cum ar fi ultima care ne desparte de moarte. Mi-a fost dificil sa inteleg asta. Mi-a fost greu sa inteleg ca: "a trai simplu e cel mai dificil"

15 comentarii:

  1. cred ca nu ne dorim sa traim simplu. nu ne dorim asta pentru ca suntem tineri, avem in sange nevoia de lupta, nevoia de senzatii tari, sa simtim durerea si gustul sarat al lacrimilor pentru ca apoi sa avem o clipa de fericire. dar asta nu ne face mai fericiti. cand castigam o lupta, satisfactia ei tine doar cateva clipe si vom cauta - constient sau nu - o alta batalie si mai grea in care sa ne testam limitele. asta nu inseamna ca e bine sa fie asa. nu cred ca e bine asa si nu cred ca suntem mai fericiti. cred ca a trai simplu e cel mai dificil pentru ca stim ca asa e bine, dar totusi nu putem, nu ne atrage, nu asta ne dorim. cred, insa, ca e cel mai intelept si ca esti cu adevarat fericit atunci cand iti doresti sa traiesti simplu. sau poate nu neaparat fericit - pentru ca nu stiu daca fericirea poate fi o stare continua - dar impacat cu viata si cu tine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca obiectivul nostru ar trebui sa fie "a trai" in primul rand. Oricum, doar sa simtim asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dacã sã trãiesti simplu înseamnã sã te bucuri de lucrurile simple - natura de pildã, fie si sub forma unui câine vagabond care dã din coada boantã si te priveste cu sperantã - atunci da, e greu sã te trãiesti simplu. De ziua mea o chinezoaicã de trei ani mi-a dat o floricicã în autobuz dupã ce m-am strâmbat la ea în fel si chip. Dupã mi-a spus mama ei cã împãrtãsim aniversarea. E simplu, nu?

    http://www.facebook.com/photo.php?pid=4098126&l=c184b&id=837565163

    RăspundețiȘtergere
  4. Anto, cate sanse erau ca tie, de ziua ta o chinezoaicã de trei ani sa-ti fi dat o floricicã în autobuz dupã ce te-ai strâmbat la ea în fel si chip iar dupa, ca si cum n-ar fi de ajuns, mama ei sa iti mai si spuna ca e ziua voastra? Lucrurile nu sunt asa de simple.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai sansa 1 mi-am dat-o eu cand am venit in Canada (sau aia a fost cand am hotarat ca eu nu pot sa conduc nicicum si voi merge toata viata cu mijloacele?). Sansa 2 a fost ca m-am strâmbat la ea, restul, intr-adevar, e coincidenta, m-am strambat la copilul potrivit in ziua potrivita:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Din ce vad in jur, ajung sa cred ca indiferenta si ignoranta iti aduce o viata simpla si fara prea multe batai de cap. M-am impacat cu gandul ca n-o sa ating aceasta etapa in viata asta:)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Anto - pentru ca stii sa alegi. Accepti perspectivele, schimbarea. Nu accepti sa traiesti simplu. Pentru ca nu esti o persoana simpla, banala.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Malko - There is hope. Depinde de tine :-D

    RăspundețiȘtergere
  9. @Malko - ca tot vorbeam de viata simpla bazata pe indiferenta si ignoranta. Cu ce m-ar putea impresiona drumul zilnic de 2 ore, dus - intors, pe care il fac cu metroul? Ma lasa indiferenta. Si imi da si batai de cap. Ignoranta, deja vorbim de alt capitol.

    RăspundețiȘtergere
  10. a trai simplu chiar este cel mai difcil...cum sa traiesti simplu intr-o astfel de lume...poate prin ignoranta cum spunea cineva mai sus. Oare nu toti speram la o viata mai buna, avem vise, dorinte, mandrie, sperante...
    Sau ar trebui cand dam de greutati sa ne spunem sa stam linistiti si sa ne multumim cu ce avem...sau poate sa ducem o viata spirituala in speranta ca pe alta lume va fi mai bine ?!

    RăspundețiȘtergere
  11. @Gabriel - mda, cam greu sa si traiesti. Dar sa si traiesti simplu :-D

    RăspundețiȘtergere
  12. Mele : in acelasi fel in care ma impresioneaza pe mine ( deloc ):) Excludem asadar starile de nervi dobandite adesea in metrou ? sau tu nu le ai ?

    RăspundețiȘtergere
  13. Bun gind...si cind esti tinar si pornit pe experimente noi...asa gindesti. Dar dupe ce alergi si gifii si te consumi si vezi ca ti-ai complicat viata ca un ghem de ata si acuma e plin cu noduri...te gindesti cu placere la ceva simplu.

    Mai totdeauna intelepciunea vine cu virsta; sau cel putin ar trebui sa vina.

    Uite...daca vrei sa pregatesti o mincare si daca experimentezi cu toate mirodeniile posibile...s-ar putea sa nu o maninci in final.

    De cele mai multe ori...un pic de sare este suficient ca sa simti gustul mincarii...si cu cit adaugi alte lucruri cu atit se pierde...

    Plus ca fericirea se afla in lucrurile cele mai simple...
    e suficient sa ai surisul persoanei care te iubeste ca sa fi fericit...de ce te-ai complica?

    RăspundețiȘtergere
  14. @Rodica, e minunat ce spui. Dar, asa suntem noi, oamenii, facuti. Nu ajungi sa vezi valoarea lucrurilor simple decat dupa ce ai simtit gustul celor complicate. Deci, ramanem la: " A trai simplu e cel mai dificil?"

    RăspundețiȘtergere