Mâine, 12 noiembrie este Ziua Mondială a Pneumoniei. Desi este o boală care poate fi prevenită, PNEUMONIA ESTE PRINCIPALA CAUZĂ A MORTALITĂŢII INFANTILE LA NIVEL GLOBAL Studiu OMS).
Conform studiilor realizare de Organizaţia Mondială a Sănătăţii?
• Pneumonia este cauza de deces pentru 1.6 milioane de copii în toată lumea, mai mult decât decesele provocate de: SIDA, malarie şi tuberculoză împreună
• Pneumonia este principala cauză de mortalitate infantilă din lume (3 copii mor în fiecare minut în lume din cauza pneumoniei)
• Pneumonia poate fi prevenită prin imunizare, o alimentaţie sănătoasă şi o corectă informare a părinţilor;
• În lipsa unui comportament preventiv, tratamentul indicat de medici în cazul pneumoniei include antibiotice.
Prof. Dr. Doina–Anca Pleşca - Vicepreşedintele Secţiei de Pneumologie Pediatrică din cadrul Societăţii Române de Pneumologie - „Cred că părinţii au un rol deosebit de important în prevenirea îmbolnăvirilor aparatului respirator. Ei ar trebui să fie primii care să solicite informaţii personalului medical pentru a putea preveni îmbolnăvirea copiilor lor. Medicului îi revine sarcina să educe părinţii în vederea insuşirii unui concept si anume: prevenţia nu doare, nu costă la fel de mult ca tratamentul (efort, sănătate, timp sau bani) şi este mult mai eficientă pentru sănătatea copiilor lor. Din păcate, în România, aproximativ 28% dintre decesele care apar în perioada 0-1 ani sunt produse de afecţiuni ale aparatului respirator. Mulţi sugari şi copii mici dezvoltă o îmbolnăvire pulmonară, cu toate că există modalităţi de prevenţie pe care părinţii ar trebui să le cunoască. Pneumoniile au o incidenţă de 45 de cazuri/1000 de sugari/an, incidenţă care se reduce odată cu înaintarea în vârstă. Pe lângă afectarea pulmonară, infecţia pneumococică poate să producă tablouri clinice extrem de grave precum: meningita, septicemia, otita medie acută, sinuzită”.
Vaccinarea pneumococică cu cel mai avansat vaccin (13 valente) este indicată în prevenirea bolilor pneumococice la copiii cu vârste cuprinse între 6 săptămâni şi 5 ani şi oferă sugarilor şi copiilor cu vârstă mai mică de 5 ani cea mai extinsă acoperire împotriva bolilor pneumococice. Multe decese ar putea fi evitate dacă părinţii, principalul factor de decizie când vine vorba de sănătatea copiilor lor, ar fi mai bine informaţi. 1 575 257 de copii cu vârstă mai mica de 5 ani au murit în 2008 din cauza pneumoniei. În ţările sub-dezvoltate, rata mortalităţii din cauza pneumoniei depăşeşte 50% în rândul copiilor mai mici de 5 ani. În contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că există o rezistenţă din ce în ce mai mare a bacteriei (pneumococul) la tratamentele clasice, cu antibiotice, fapt ce conduce la un tratament reactiv cu antibiotic ineficient, înca din anul 2000, 70 de ţări au introdus vaccinul pneumococic conjugat în schema naţională de imunizare , o dovadă a recunoaşterii si conştientizării importanţei comportamentului preventiv în grija pentru sănătatea copiilor noştri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu