Cui nu ii place o repriza buna de baie in mare urmata de un rasfat la plaja. Nu cred ca am fost absenta intr-un an de pe plaja, ca era la Marea Neagra, adica a noastra, sau la marea altora. Soare sa fie, imi spuneam. Niciodata solar. Vara e cel mai hot subiect in toata presa, ca e on line sau scrisa. Si tot ce ne cumparam, incepand cu un gloss sau o pereche de sandale trebuie sa dea bine pe plaja. Cum voi pleca in concediu in cateva saptamani, am intrebat-o pe doctorita mea dermatolog, Rodica Negreanu, primul medic din Romania care a sustinut un workshopop de sanatate in Second Life ce ar trebui sa fac pentru a-mi proteja pielea, pentru ca la soare parca nu imi vine sa renunt de tot.
Iata cateva sfaturi pe care vi le prezint si voua:
"Soarele ne poate fi prieten pentru ca lumina are efect antidepresiv si ultravioletele sunt necesare pentru sinteza de vitamina D. Dar nu trebuie sa uitam ca, si in privinta soarelui, excesul dauneaza. Acesta emite ultraviolete B care sunt vinovate de arsurile solare(burn) si ultraviolete A care patrund in straturile profunde ale pielii si sunt raspunzatoare de imbatranirea prematura(ageing).
Expunerea la ambele tipuri de ultraviolete creste riscul aparitiei cancerului de piele. Cremele fotoprotectoare au in compozitie substante chimice care absorb radiatiile UV (derivati de ac 4aminobenzoic, benzofenone, cinamati, salicilati) si/ sau filtre minerale(dioxid de titan si oxid de zinc) care reflecta radiatiile UV.
SPF (sun protection factor) masoara gradul de protectie oferit de o crema doar impotriva UVB. O persoana care s-ar arde dupa 10 minute de expunere la soare, daca aplica in mod corect o crema cu SPF 15 va fi protejata timp de 10X15=150 minute.
Ca sa te poti bucura de vara fara sa-ti risti sanatatea:
1.alege o crema cu protectie UVA si UVB cu FPS de 30 sau mai mult, rezistenta la apa;
2.foloseste crema cu generozitate pe toate zonele descoperite pentru a avea timp sa se fixeze pe piele. Crema se aplica 20 minute inainte de expunerea la soare pentru a-si mentine protectia. Crema trebuie reaplicata la fiecare 2 ore;
3.foloseste o crema fotoprotectoare chiar si in masina pentru ca geamul parbrizului te protejeaza doar de UVB dar lasa sa patrunda UVA;
4.poarta haine cu maneca lunga, palarie cu boruri largi, ochelari de soare;
5.adaposteste-te la umbra intre orele 10 si 16 (sau cand umbra ta este mai scunda decat tine);
6.nu uita ca nisipul si apa reflecta razele UV si umbrela de soare nu te protejeaza suficient;
7.nu cauta soarele, iti poti asigura vitamina D printr-o alimentatie sanatoasa.
Distractie placuta!
Dr Rodica Negreanu,medic specialist dermatovenerologie,
domenii de interes medical: dermatoscopia, chirurgia dermatologica
REGINA MARIA Policlinica Lujerului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu