15 iul. 2013

Majoritatea bucureştenilor suferă de depresie


Departamentul de sociologie al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a prezentat marţi, 2 iulie 2013, un sondaj de opinie privind sănătatea bucureştenilor.

Studiul a fost realizat în Bucureşti, pe un esantion reprezentativ de 906 de respondenţi, populaţie adultă, neinstituţionalizată, în vârstă de 18 ani şi peste. Interviurile au fost realizate face to face, la domiciliul respondenţilor, pe bază de chestionar, de catre studenţii anului I, şi au fost verificate de coordonatori (prof. univ. Vintilă Mihăilescu şi colab.).

Iata câteva rezultate:

1. Medicul este principala sursă de informare (38%), în vreme ce mediul on-line este pe locul al 2-lea ca sursă de informare (26%); Evident, TV-ul este o sursă credibilă, clasându-se pe cea de-a treia poziţie (19%). 
 
2. Legat de accesul la sistemul medical, majoritatea subiecţilor doreşte un sistem de sănătate accesibil tuturor (77%) în vreme ce 68% din respondenţi consideră că doar cei cu bani reuşesc să aibă parte de asistenţă medicală de calitate.
 
3. 76% din intervievaţi nu ar avea nicio problemă să doneze organe.
 
4. 29% din respondenti au declarat că au avut tensiunea arterială mărită în ultimul an in vreme ce jumătate din bucureşteni (51%) s-au simţit deprimaţi în ultimele 12 luni. 
 
5. Aproape jumătate din respondenţi se confrunta cu probleme legate de supraponderabilitate si obezitate.

6. 34% din cei internaţi cu afecţiuni uşoare, care nu au necesitat intervenţii chirurgicale, au oferit plati informale medicilor.
 
7. 89% din respondenţi consideră că a condiţiona actul medical de cadouri şi bani reprezintă un act de corupţie, dar cei mai mulţi cred că a da bani (61%) sau cadouri (73%) unui medic de care ai fost mulţumit nu reprezintă un act de corupţie.
 
SURSA:  http://www.viata-medicala.ro/*articleID_7140-dArt.html

Un comentariu: