13 dec. 2011
MERG LA DOCTOR CAND MA DOARE
Romanii merg la doctor cand ii doare. Nu sunt inca familiarizati cu ideea de comportament preventiv care implica cel putin 3 aspecte de baza. Asa cum aveti in casa un dosar cu facturile lunare, ar trebui sa aveti si un dosar al sanatatii dumneavoastra care sa cuprinda obligatoriu:
• Bon fiscal :-d control stomatologic si detartraj o data la 6 luni;
• Rezultate analize de sange incluse in evaluarea anuala de sanatate;
• Pap test o data pe an (femei cu o sanatate normala);
EVALUAREA ANUALA A SANATATII
Cea mai importanta este evaluarea anuala a sanatatii care va poate ajuta sa depistati inca din stadiu incipient boli mai grave sau mai putin grave. “Descoperirea bolilor in stadiu incipient, inainte de aparitia simptomelor, permite instituirea precoce a terapiei, crescand eficienta si eficacitatea acesteia, reducand morbiditatea (imbolnavirea) si mortalitatea. Acest deziderat major se realizeaza cu ajutorul testelor de screening. Testele de screening sunt recomandate de medic, dupa o discutie prealabila cu pacientul, discutie care sa evidentieze existenta unor factori de risc, a unor afectiuni in antecedentele personale sau in familia subiectului testat. Se mai iau in considerare sexul si varsta persoanei care urmeaza sa fie supusa screeningului.”, ne informeaza Doamna Dr. Carmen Neacsu Medic Primar Medicina Interna REGINA MARIA Reteaua privata de sanatate.
CARE SUNT ANALIZELE DE SANGE RECOMANDATE?
• glicemia (glucoza serica) care permite diagnosticul precoce al diabetului zaharat;
• colesterolul total;
• HDL colesterolul (colesterolul bun) ;
• trigliceridele, care ne ofera informatii despre nivelul grasimilor din sange;
• creatinina si sumarul de urina - utilizate pentru a obtine informatii despre rinichi si caile urinare;
• transaminaza TGP (ALT), pentru evaluarea ficatului;
• hemoleucograma - informatii despre existenta unei anemii, infectii.
PAP TEST O DATA PE AN
Femeile cu varsta cuprinsa intre 19 si 65 de ani trebuie sa isi faca testul Pap, pentru diagnosticul precoce al cancerului de col uterin. “Mamografia este recomandata femeilor peste 40 ani, pentru depistarea a cancerului mamar. La 10 ani dupa instalarea menopauzei, se recomanda osteodensitometria (DEXA) pentru evidentierea osteoporozei.”, adauga Doamna Dr. Neacsu.
DETARTRAJUL PREVINE APARITIA CARIILOR
Eu mi-l fac, cu toate ca nu este cea mai placuta experienta. Se recomanda efectuarea unui detartraj o data la sase luni, iar la pacientii cu lucrari fixe si implante odata la patru luni. Mai multe detalii, gasiti aici.
Nu asteptati sa va imbolnaviti! Alegeti preventia tratand cauza si nu efectul!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu