8 sept. 2015

Spitalul Filantropia gazduieste prima expozitie de fotografie in aer liber din istoria sa


Highlights Spitalul Filantropia 2015: 2400 de nasteri, 30 de nou nascuti transferati din alte spitale (Bucuresti si provincie), 3800 de gravide din Romania au beneficiat de screeningul malformatiilor genetice (trimestrul 1) si non genetice (trimestrul 2) si peste 800 de interventii chirurgicale ginecologice



 O clipa din viata noastra” este proiectul care i-a permis medicului Ghe. Peltecu, Directorul Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia (http://www.spitalulfilantropia.ro/) sa exprime actul medical, de la inceputuri pana in prezent, dintr-o perspectiva, de aceasta data, artistica. In cadrul proiectului, initiat de Fundatia Colegiului Medicilor din Bucuresti, in parteneriat cu Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia, Spitalul Clinic Coltea, Spitalul Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila si Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” si desfasurat simultan, in luna septembrie 2015, in perimetrul celor 4 spitale, Spitalul Filantropia gazduieste prima expozitie de fotografie in aer liber din istoria sa, dar si prima expozitie de acest tip realizata de un spital.




Cele 20 de fotografii expuse pe gardul Spitalului Filantropia din zona B-dului Ion Mihalache, in toata luna septembrie, sunt expresia artistica a trecutului si a prezentului spitalului. O parte dintre acestea sunt creatia Prof. Dr. Ghe. Peltecu, medicul care a pus suflet si pasiune in actul medical aducandu-l pana la dimensiunea sa artistica pentru a putea fi astfel mai bine inteles si simtit de oameni.

In cadrul proiectului, „O clipa din viata noastra”, fotografiile din fiecare spital sunt realizate cu sprijinul fotografului Mihai Andrei, iar pentru unele imagini care „vorbesc” despre istoria si arhitectura spitalului sunt utilizate colectiile proprii sau arhivele spitalelor.  „O clipa din viata noastra” se desfasoara in luna septembrie si este un proiect finantat de ARCUB. Proiectul face parte din Programul cultural „Esti Bucuresti” 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primariei Municipiului Bucuresti).

Expozitia de fotografie este o punte de legatura intre medicina si arta dar si intre medic si pacient si a fost conceputa cu obiectivul de a pune la dispozitia publicului, intr-o viziune artistica, o selectie de imagini inedite, inspirate din activitatea medicala derulata de-a lungul timpului in 4 dintre spitalele. Sunt printre cele mai vechi spitale active din Romania iar spatiille care deservesc fiecare unitate spitaliceasca reprezinta valori arhitecturale ale Bucurestiului: Complexul Coltea se afla pe lista monumentelor Nationale iar Spitalul Filantropia este functional inca de la 1811.

Un grup de lucru format din reprezentantii partenerilor, un artist plastic fotograf, un reprezentant al Fundatiei si un muzeograf au selectat cele 20 de imagini expuse in fiecare perimetru expozitional, in functie de calitatea artistica si de continutul exprimat de acestea. Designul expozitiei fost asigurat de curatorul proiectului. Dupa expirarea perioadei de expunere outdoor, cele mai reprezentative fotografii vor fi expuse, timp de 10 zile, la sediul Fundatiei Colegiului Medicilor din Bucuresti, Str. Avram Iancu nr. 1.

„O clipa din viata noastra” se adreseaza unui public larg: trecatori, pacienti, elevi, studenti, cadre medicale si profesori din domeniul sanatatii, stiintelor sociale, arhitectura si planificare urbana. Atractivitatea expozitiei pentru publicul larg este asigurata si de ineditul ei. Spitalele bucurestene vizate au realizat activitati de pionierat in cercetarea si activitatea medicala si au avut un rol important in evolutia stiintelor medicale. Cele mai recente dotari permit interventii cu grad mare de specialitate si sunt unice in tara.


Filantropia, servicii unice si cifre memorabile


Sub crezul iubirii de oameni, medicii de la Spitalul Filantropia dau nastere zilnic sperantei si vietii. Numai in perioada 1 ianuarie – 30 august 2015, la Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia, s-au nascut 2400 de copii (cezariene: 44%, nasteri operatorii: 3%, analgezie peridurala la nasterile naturale: 20%. 13% din totalul nasterilor reprezinta prematuri. Printre serviciile speciale se numara:
1.    Depistarea,  urmarirea pe parcursul sarcinii si nasterea gravidelor cu sarcini cu risc crescut (diabet, HTA, boli tiroidiene, boli hematologice, boli renale, etc);
2.    Depistarea antenatala a malformatiilor fetale compatibile cu viata si cooperarea si transferul nou nascutilor imediat dupa nastere in spitalele de pediatrie din Bucuresti pentru tratament chirurgical;
3.    Primirea, prin transfer, a nou nascutilor cu probleme la nastere din alte spitale (Bucuresti si provincie, spitale publice si private). 30 de astfel de cazuri au fost inregistrate de la inceputul anului;
4.    Interventii obstetricale speciale: transfuzii intrauterine pentru Rh cu incompatibilitate: 2 cazuri in 2015 in care copiii au plecat sanatosi acasa.

Tot la Spitalul Filantropia exista singurul Departament de Medicina Materno Fetala acreditat in spitalele din Bucuresti. Doar in 2015, 3800 de gravide din Bucuresti si din tara au beneficiat de screeningul malformatiilor genetice (trimestrul 1) si non genetice (trimestrul 2) si au fost efectuate peste 800 de interventii chirurgicale ginecologice.


Filantropia este singurul spital de Ginecologie din Bucuresti cu department de Ginecologie oncologica si oncologie medicala unde se abordeaza intreaga patologie oncologica ginecologica si cancerul mamar, spitalul fiind implicat in efectuarea screeningului cancerului de col uterin.

Pentru detalii suplimentare despre activitatea si serviciile Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia, accesati:




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu